Kék Hullám Zászló

A legjobb balatoni strandok védjegye

2023-ban 20. alkalommal hirdette meg a Balatoni Szövetség a Kék Hullám Zászló strandminősítést. A presztizs értékű megmérettetésre a Balaton partján fekvő nyíltvízi strandokat nevezését várták 2023. május 31.-ig. A mozgalom amellett, hogy hosszú évekre tekint vissza, egy régiós összefogásra is követendő példát adhat. A balatoni strandok kiemelkednek országos viszonylatban is a többi nyíltvízi fürdőhely közül széles palettájú és magas színvonalú szolgáltatásaikkal. A minősítési rendszer ebben mindig is irányt mutatott, segítve az üzemeltetőket abban, hogy miben kell még fejleszteni, milyen új irányvonalakat érdemes követni. A balatoni strandok olyan komplex szórakozási lehetőséget és élményt kínálnak az odalátogatóknak, melyet a gyönyörű természeti környezet még jobban kiemel.

  A Kék Hullám Zászló minősítési rendszer létrehozását 2004-ben Persányi Miklós Környezetvédelmi és Vízügyi Miniszter kezdeményezte a Balatoni Szövetséget és a Magyar Marathon Clubot kérve fel partnernek. A strandminősítés alapjait 2004-ben egy franchise kézikönyv fektette le, ez alapján indult el a mozgalom. Első évben 27 jelentkező strandból 19 kapta meg a kék hullám zászlót.

  A minősítés szempontjai kezdetben főleg környezetvédelmi és biztonsági és tájékoztatással kapcsolatos követelményeket tartalmaztak. Követelmény volt például, hogy a strand ne legyen kitéve levegő, vagy zajterhelésnek, legyen úszómester, vagy vizimentő és tájékoztató tábla a vonalas telefon helyéről.  Az ellenőrzésben részt vett a Vízügyi és Környezetvédelmi Minisztérium, az Egészségügyi és Családügyi Minisztérium, a BFT, a Balaton Régió Intéző Bizottsága, a Közbiztonsági Tanácsadó Testület, a Balatoni Civil Szervezetek Szövetsége, valamint a Magyar Marathon Club és a Balatoni Szövetség delegáltja.

  A Kék Hullám Zászló minősítés gyorsan népszerűvé vált a strandüzemeltetők között, így a résztvevők száma folyamatosan nőtt.

2015-ben a Balatoni Szövetség partnerei bevonásával újragondolta a minősítési rendszert, azokat a követelményeket, melyek eleve jogszabályi feltételei egy strand üzemeltetésének kihagyták, míg helyettük bekerültek a szolgáltatás színvonalát, illetve családbarát és zöld szempontokat előtérbe helyező szempontok.

  Kezdetben egytől három csillaggal jelezték a zászlón, hogy milyen eredménnyel szerepelt egy-egy strand a megmérettetésen és új összetételű bíráló csapat végezte a helyszíni bejárásokat.

A Balatoni Szövetség fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, ezért különdíjakat

alapított, így született a Balaton Családbarát Strandja, a Balaton Legzöldebb Strandja, a Balaton Kerékpárosbarát Strandja és a Balaton Legsportosabb Strandja díj.

2017-től egytől öt csillagig kaptak minősítést a strandok és ez a rendszer működik azóta is napjainkban.

  Partnerszervezetek a minősítés során: Balatoni Turizmus Szövetség, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága, NABE, MTÜ, Balatoni Kör.

  Idén, a jubiláló minősítés során megválasztásra kerül a Balaton Gasztro Strandja, a különdíjat a Balatoni Kör adja annak a strandnak, ahol helyi alapanyagokat is felhasználva változatos, igényes ételeket és italokat kínálnak a strandi büfék, éttermek.  A Balatoni Szövetség a jubileumi év alkalmából Jubileumi díjakat ad át. Azok a strandok kapják, melyek évek óta kiemelkedően „vizsgáznak” a minősítésen és méltán kitehetik a Balaton legjobb strandjainak járó elismerő táblát.