Kék Hullám Zászló

A legjobb balatoni strandok védjegye

Hírek, események

Kék Hullám Zászló 2023. díjkiosztó, Csopak

Kék Hullám Zászló 2023. díjkiosztó, Csopak

A legjobb balatoni strandok védjegye

 2023-ban a Balatoni Szövetség 20. alkalommal hirdette meg a Kék Hullám Zászló strandminősítést. Az idei évben ismét szép számmal jelentkeztek a minősítésre balatoni strandok, 43 strand vállalta, hogy a bejárás során szigorú szempontrendszer alapján vizsgálja meg őket a bizottság. Mint minden évben, most is voltak új jelentkezők, visszatérő pályázók és -immár hagyományosan- két balatoni camping strandja is megmérettette magát.

 A helyszíni bejárások – az iskolaszünet kezdete utáni héten- 2022. június 19.-től zajlottak öt napon keresztül az értékelésbe bevont partnerek, szervezetek képviselőinek részvételével.

A Balatoni Szövetség partnereként a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai helyszíneltek a strandokon.

 Idén is egytől öt csillagig kaptak értékelést a nevezett strandok, ezzel is jelezve a fürdőhely szolgáltatásainak színvonalát, illetve választékát.

A minősítés során a bizottság vizsgálta a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét (parkoló, járdák, vizesblokkok, vízbejutás lehetősége), a környezet állapotát (virágosítás, gyep állapota, meder állapota), a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, de a gyerekbarát szempontokra (pelenkázó, családi öltöző) is odafigyeltek. Vizsgálták a strandi vendéglátóhelyek kínálatát, fontosnak tartva a helyi termékek jelenlétét és az újragondolt, vagy megújított étel-ital választékot.

Mivel a minősítési rendszer idén jubileumához érkezett, így ebben az évben hat olyan strand kapott fődíjat -Jubileumi díjat-, mely évek óta kiemelkedően szerepel a megmérettetésen. Mindhárom megyéből két-két strand nyerte el a táblát, mely a legjobb balatoni strandokat jelzi.

Jubileumi díjat kapott:

Csopak Községi Strand

Balatonfüred Esterházy Strand és Élményfürdő

Diási Játékstrand, Gyenesdiás

Lido Strand, Vonyarcvashegy

Keleti Strand, Balatonföldvár

Balatonberény Községi Strand

A Somogy Megyei Közgyűlés különdíját a Mikszáth utcai Központi strand, Balatonszárszón kapta.

A Veszprém Megyei Közgyűlés különdíja a Balatonalmádi Wesselényi strandhoz került.

A Zala Megyei Önkormányzat különdíját a Vonyarcvashegy Lido Strand kapta.

2023-ban második alkalommal a Balatoni Kör különdíjat ajánlott fel a Balaton Gasztro-Strandja 2023. elnevezéssel, melyet a balatonboglári Platán Strand nyert el. Az itt levő vendéglátóhelyek példát mutatnak arra, hogy egész éves működéssel, minőségi kínálattal is lehet strandon üzemelni.

A Balatoni Turizmus Szövetség különdíját „ a Balaton kiváló négyévszakos strandja” díjat a Szigliget Községi Strand kapta, mely egész évben programokat kínál az idelátogatók számára a négyévszakos Balaton jegyében.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park „Zöld levél díjat” adományozott a zöldfelületi szempontok alapján kiemelkedő strandnak:

 • Fonyód, Bélatelepi strand

„Zöld béka díjat” adományozott a környezeti nevelésben kiemelkedő strandnak:

 • Balatonberény Községi strand

„Zöld fészek” díjat adományoz az élőhelyvédelmi szempontból kiemelkedő strandnak:

 • Gyenesdiás, Diási Játékstrand

Öt csillag: (29)

 1. Csopak Községi strand
 2. Balatonmáriafürdő Központi strand
 3. Balatonboglár Platán strand
 4. Gyenesdiás Lido strand
 5. Gyenesdiás Diási Játékstrand
 6. Alsóörs Községi strand
 7. Badacsonytomaj Városi strand
 8. Zánka Községi strand
 9. Balatonszárszó Központi strand
 10. Szigliget Községi strand
 11. Balatonfüred Kisfaludy strand
 12. Balatonfüred Esterházy strand
 13. Balatonberény Községi strand
 14. Balatonakali Mandulavirág strand
 15. Balatongyörök Községi strand
 16. Balatonalmádi Wesselényi strand
 17. Keszthely Városi strand
 18. Vonyarcvashegy Lido strand
 19. Fonyód Panoráma strand
 20. Balatonlelle Napfény strand
 21. Ábrahámhegy Községi strand
 22. Balatonföldvár Keleti strand
 23. Révfülöp Napfény Camping strand
 24. Balatonfűzfő Fövenyfürdő strand
 25. Balatonfenyves Központi strand
 26. Balatonberény Berény Naturista strand
 27. Balatonföldvár Nyugati strand
 28. Balatonudvari Községi strand
 29. Balatonudvari Fövenyesi strand

Négy csillag: (14)

 1. Keszthely Helikon strand
 2. Örvényes Beach
 3. Zamárdi Nagy strand
 4. Balatonfenyves Csalogány strand
 5. Fonyód Bélatelepi strand
 6. Révfülöp Szigeti strand
 7. Révfülöp Császtai strand
 8. Badacsonytomaj Badacsony strand
 9. Balatonalmádi Káptalanfüredi strand
 10. Balatonalmádi Budatava strand
 11. Szántód Rigó utcai strand
 12. Keszthely Libás strand
 13. Balatonfűzfő Tobruk strand
 14. Balatonszepezd Központi strand

A jubileumi évben a Balatoni Szövetség létrehozta a www.kekhullamzaszlo.hu honlapot, melyen megtalálható az összes -a minősítésen részt vett- strand egy-egy aloldalon szolgáltatásokkal, belépő árakkal, nyitvatartással és fényképekkel. Az érdeklődők ezen az új honlapon tájékozódhatnak arról is, hogy milyen programokon lehet részt venni a balatoni strandokon, legyen az kertmozi, sport, vagy kulturális jellegű.

Csopak, 2023. július 12.

                                                                                 Fabacsovicsné Kovács Krisztina

                                                                                     a Balatoni Szövetség titkára

Minősítettük a balatoni strandokat!

Minősítettük a balatoni strandokat!

Lezajlott a 20. Kék Hullám Zászló strandminősítés helyszíni bejárása

  2023-ban 20. alkalommal hirdette meg a Balatoni Szövetség a Kék Hullám Zászló strandminősítést. A megmérettetésre ebben az évben 43 strand adta be a jelentkezési lapját.

A helyszíni bejárásra -a tanítási szünet első hetében- június 19.-23. között került sor.

A bejárásokon a Balatoni Szövetség titkárának irányítása mellett a partnerszervezetek -a NABE, a Balatoni Kör, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balaton-falvidéki Nemzeti Park és az MTÜ- delegáltjai vettek részt.

Öt nap alatt körbe utaztuk a Balatont, napi 8-10 strandot néztünk végig és pontoztunk le. Minden évben egyre több fejlesztéssel találkozunk a strandokon, az üzemeltetők a nyári szezon kezdetére igyekeznek bővíteni a strand szolgáltatásait, illetve a szükséges karbantartási munkákat elvégezni. Minden évben van egy-két olyan strand is, amely első ízben méretteti meg magát, így mindig találkozunk újdonságokkal is. A helyszíni bejárás hetében az időjárás általában kegyes volt hozzánk, nem kaptunk esőt, kellemes nyári időben nézhettük végig a strandokat.

Az eredmények összesítése után a díjkiosztóra Csopakon, a Községi strandon kerül majd sor, ahol több különdíj is gazdára talál majd.

20. éves a Kék Hullám Zászló strandminősítés!

20. éves a Kék Hullám Zászló strandminősítés!

2023-ban 20. alkalommal hirdette meg a Balatoni Szövetség a Kék Hullám Zászló strandminősítést. A presztizs értékű megmérettetésre a Balaton partján fekvő nyíltvízi strandokat nevezését várták 2023. május 31.-ig. A mozgalom amellett, hogy hosszú évekre tekint vissza, egy régiós összefogásra is követendő példát adhat. A balatoni strandok kiemelkednek országos viszonylatban is a többi nyíltvízi fürdőhely közül széles palettájú és magas színvonalú szolgáltatásaikkal. A minősítési rendszer ebben mindig is irányt mutatott, segítve az üzemeltetőket abban, hogy miben kell még fejleszteni, milyen új irányvonalakat érdemes követni. A balatoni strandok olyan komplex szórakozási lehetőséget és élményt kínálnak az odalátogatóknak, melyet a gyönyörű természeti környezet még jobban kiemel.

  A Kék Hullám Zászló minősítési rendszer létrehozását 2004-ben Persányi Miklós Környezetvédelmi és Vízügyi Miniszter kezdeményezte a Balatoni Szövetséget és a Magyar Marathon Clubot kérve fel partnernek. A strandminősítés alapjait 2004-ben egy franchise kézikönyv fektette le, ez alapján indult el a mozgalom. Első évben 27 jelentkező strandból 19 kapta meg a kék hullám zászlót.

  A minősítés szempontjai kezdetben főleg környezetvédelmi és biztonsági és tájékoztatással kapcsolatos követelményeket tartalmaztak. Követelmény volt például, hogy a strand ne legyen kitéve levegő, vagy zajterhelésnek, legyen úszómester, vagy vizimentő és tájékoztató tábla a vonalas telefon helyéről.  Az ellenőrzésben részt vett a Vízügyi és Környezetvédelmi Minisztérium, az Egészségügyi és Családügyi Minisztérium, a BFT, a Balaton Régió Intéző Bizottsága, a Közbiztonsági Tanácsadó Testület, a Balatoni Civil Szervezetek Szövetsége, valamint a Magyar Marathon Club és a Balatoni Szövetség delegáltja.

  A Kék Hullám Zászló minősítés gyorsan népszerűvé vált a strandüzemeltetők között, így a résztvevők száma folyamatosan nőtt.

2015-ben a Balatoni Szövetség partnerei bevonásával újragondolta a minősítési rendszert, azokat a követelményeket, melyek eleve jogszabályi feltételei egy strand üzemeltetésének kihagyták, míg helyettük bekerültek a szolgáltatás színvonalát, illetve családbarát és zöld szempontokat előtérbe helyező szempontok.

  Kezdetben egytől három csillaggal jelezték a zászlón, hogy milyen eredménnyel szerepelt egy-egy strand a megmérettetésen és új összetételű bíráló csapat végezte a helyszíni bejárásokat.

A Balatoni Szövetség fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, ezért különdíjakat

alapított, így született a Balaton Családbarát Strandja, a Balaton Legzöldebb Strandja, a Balaton Kerékpárosbarát Strandja és a Balaton Legsportosabb Strandja díj.

2017-től egytől öt csillagig kaptak minősítést a strandok és ez a rendszer működik azóta is napjainkban.

  Partnerszervezetek a minősítés során: Balatoni Turizmus Szövetség, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága, NABE, MTÜ, Balatoni Kör.

  Idén, a jubiláló minősítés során megválasztásra kerül a Balaton Gasztro Strandja, a különdíjat a Balatoni Kör adja annak a strandnak, ahol helyi alapanyagokat is felhasználva változatos, igényes ételeket és italokat kínálnak a strandi büfék, éttermek.  A Balatoni Szövetség a jubileumi év alkalmából Jubileumi díjakat ad át. Azok a strandok kapják, melyek évek óta kiemelkedően „vizsgáznak” a minősítésen és méltán kitehetik a Balaton legjobb strandjainak járó elismerő táblát.